SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

SOLSTITIUL DE IARNASolstitiul de iarna a avut loc la ora 8 si 8 minute. Solstitiu înseamna "soare nemiscat". În emisfera nordica, in care se afla si Romania, 22 decembrie este prima zi de iarna astronomica - cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului. De la aceasta data, ziua începe sa creasca iar noaptea se scurteaza.


Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reîntoarcerea soarelui (solstitiu) a fost gasita în antichitate, în Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa îmblânzeasca monstrii haosului pentru înca un an.


Potrivit cercetatorilor, pietrele de la Stonehenge dateaza, cu aproximatie, din 2050 î.Hr. si se presupune ca au fost astfel pozitionate încât lumina soarelui la apus la data solstitiului de iarna sa cada într-un fel anume.ScienceLine.ro - decembrie 2007

Alte articole

NOAPTEA PERSEIDELOR - PLOAIA DE STELE
Perseidele reprezinta unul din numeroasele roiuri de meteori activi, particule de praf cosmic ce ajung in fiecare an in atmosfera Pamantului.
ASTRONAUTII ENDEAVOUR AU IESIT DIN NOU IN SPATIU
Doi astronauti de pe naveta americana Endeavour au finalizat cu succes cea de-a doua iesire în spatiu. Este a doua iesire din cele patru prevazute pentru extinderea Statiei Spatiale Internationale. Iesirea a durat sase ore si jumatate, timp în care cei doi astronauti americani au înlocuit unul din cele patru giroscoape defecte alte Statiei.
JAPONIA A LANSAT O SONDA SPATIALA SPRE LUNA
Japonia a lansat o racheta care transporta o sonda spatiala spre Luna, misiune pe care Agentia Spatiala Japoneza a descris-o ca fiind `cea mai mare expeditie pe Luna de la incheierea programului Apollo`.
DELFINII, CURIOZITATI SI PERFORMANTE
Performante si obiceiuri ale delfinului au uimit pe romani, greci si alte popoare din antichitate si i-au facut sa il redea in monede si in medalii, i-au dedicat poezii si i-au zugravit in picturi, prezentandu-l uneori, purtand oameni pe spate, printre valurile inspumate ale marilor si oceanelor.
UN SATELIT AMERICAN SE VA PRABUSI PE PAMANT
Specialistii americani de la Consiliul SUA pentru Securitatea Nationala au afirmat ca un satelit militar de spionaj s-ar putea prabusi pe Pamânt în februarie sau martie 2008. Satelitul, un L-21, a fost construit de compania Lockheed Martin si a costat sute de milioane de dolari.
Get Adobe Flash player


  • F-35
  • Masini cubaneze
  • Turnul Eifel De La Paris
  • Pescarusi.Parc IOR.Bucuresti
  • TACEREA LACULUI
  • Kim
  • Iguana si nuci de cocos
  • crizanteme
  • PORCUPINE
  • CONORION