SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

SOLSTITIUL DE IARNASolstitiul de iarna a avut loc la ora 8 si 8 minute. Solstitiu înseamna "soare nemiscat". În emisfera nordica, in care se afla si Romania, 22 decembrie este prima zi de iarna astronomica - cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului. De la aceasta data, ziua începe sa creasca iar noaptea se scurteaza.


Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reîntoarcerea soarelui (solstitiu) a fost gasita în antichitate, în Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa îmblânzeasca monstrii haosului pentru înca un an.


Potrivit cercetatorilor, pietrele de la Stonehenge dateaza, cu aproximatie, din 2050 î.Hr. si se presupune ca au fost astfel pozitionate încât lumina soarelui la apus la data solstitiului de iarna sa cada într-un fel anume.ScienceLine.ro - decembrie 2007

Alte articole

A FOST DESCOPERITA O GALAXIE - COMETA
O echipa internationala de oameni de stiinta de la laboratorul astrofizic din Marsilia au descoperit o galexie care este în plin proces de a-si "lepada" stele si gazele atmosferice ce o înconjoara. Acesta noua galaxie a fost supranumita "falaxia-cometa".
ASTRONAUTII VOR BEA APA OBTINUTA DIN PROPRIA URINA
3.000 de dolari. Atat costa in prezent un pahar de apa pe Statia Spatiala Internationala (SSI). Motivul? Transportarea apei potabile pentru astronauti pe SSI ajunge sa coste anual cateva milioane de dolari.
Un asteroid intrat in atmosfera a provocat cea mai mare explozie observata de pe Pamant
Specialistii de la NASA/JPL Near-Earth Object Program Office din Pasadena, Calif. - Don Yeomans, Paul Chodas, Steve Chesley - au confirmat faptul ca la data de 8 octombrie 2009 un asteroid a explodat deasupra insulei Sulawesi, Indonezia.
NASA: imagini care dovedesc existenta apei pe Titan, satelitul planetei Saturn
Imaginile furnizate NASA de catre sonda Cassini prezinta o reflexie luminoasa pe emisfera nordica a lui Titan, cel mai mare satelit natural al planetei Saturn, care dovedeste existenta apei pe acesta.
ALERTA PE STATIA SPATIALA INTERNATIONALA
Calculatoarele de productie rusa, vitale pentru supravietuirea astronautilor, sunt afectate de defectiuni fara precedent. Americanii dau asigurari ca situatia nu este critica. La rândul lor, rusii cred ca au gasit cauza avariilor: instalarea unor noi panouri solare... americane.


 • iarna
 • un desert adevarat
 • Smooke
 • CentralWorld
 • eu cu pisica mea
 • catelusi
 • Celule sanguine
 • iepure negru
 • Cometa Tempel 1
 • crizanteme