SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

SOLSTITIUL DE IARNASolstitiul de iarna a avut loc la ora 8 si 8 minute. Solstitiu înseamna "soare nemiscat". În emisfera nordica, in care se afla si Romania, 22 decembrie este prima zi de iarna astronomica - cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului. De la aceasta data, ziua începe sa creasca iar noaptea se scurteaza.


Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reîntoarcerea soarelui (solstitiu) a fost gasita în antichitate, în Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa îmblânzeasca monstrii haosului pentru înca un an.


Potrivit cercetatorilor, pietrele de la Stonehenge dateaza, cu aproximatie, din 2050 î.Hr. si se presupune ca au fost astfel pozitionate încât lumina soarelui la apus la data solstitiului de iarna sa cada într-un fel anume.ScienceLine.ro - decembrie 2007

Alte articole

NOU SATELIT MILITAR PENTRU RUSIA
Potrivit Fortelor spatiale ruse, o racheta a plasat pe orbita un nou satelit militar duminica, 9 decembrie 2007, de pe cosmodromul de la Baikonur.
JAPONIA A LANSAT O SONDA SPATIALA SPRE LUNA
Japonia a lansat o racheta care transporta o sonda spatiala spre Luna, misiune pe care Agentia Spatiala Japoneza a descris-o ca fiind `cea mai mare expeditie pe Luna de la incheierea programului Apollo`.
NAVETA SPATIALA ENDEAVOUR A FOST LANSATA IN SPATIU
Naveta spatiala Endeavour a fost lansata cu succes pe orbita , în aceasta noapte, de la centrul spatial Kennedy. Jonctiunea cu Statia Spatiala Internationala este programata mâine seara. La bordul navetei se afla sapte astronauti, între care si o fosta învatatoare care a asteptat zborul în spatiu cu emotii mai mari decât colegii sai.
Racheta prototip Ares 1-X a fost lansata de NASA
NASA a lansat miercuri 29 octombrie 2009, la ora 15.30 GMT (11.30 ora locala), racheta prototip Ares 1-X.
TELESCOPUL SPATIAL JAMES WEBB IL VA INLOCUI PE HUBBLE
NASA a prezentat, joi, o macheta in marime naturala a viitorului telescop spatial James Webb (JWST), care il va inlocui pe Hubble in 2013 si care va permite studierea nasterii universului, descoperirea de noi planete si de posibile alte forme de viata in alte sisteme solare
Get Adobe Flash player


  • Cartita cheala
  • fruitfly
  • carnaval in venezia
  • graffity style
  • LOMPASUL LUI DRACULA
  • branduse in gradina
  • Far pe canalul Sulina
  • Cometa Tempel 1
  • robert andrei
  • toamna