SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

SOLSTITIUL DE IARNASolstitiul de iarna a avut loc la ora 8 si 8 minute. Solstitiu înseamna "soare nemiscat". În emisfera nordica, in care se afla si Romania, 22 decembrie este prima zi de iarna astronomica - cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului. De la aceasta data, ziua începe sa creasca iar noaptea se scurteaza.


Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reîntoarcerea soarelui (solstitiu) a fost gasita în antichitate, în Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa îmblânzeasca monstrii haosului pentru înca un an.


Potrivit cercetatorilor, pietrele de la Stonehenge dateaza, cu aproximatie, din 2050 î.Hr. si se presupune ca au fost astfel pozitionate încât lumina soarelui la apus la data solstitiului de iarna sa cada într-un fel anume.ScienceLine.ro - decembrie 2007

Alte articole

SUPERNOVA DE 50 DE MILIARDE DE ORI MAI STRALUCITOARE DECAT SOARELE
Explozie de proportii colosale la o distanta de 240 de milioane de ani-lumina de Pamânt: observatorul orbital Chandra si telescoapele terestre ale Agentiei Spatiale Nord-Americane au suprins imagini ale celei mai spectaculoase supernove înregistrate vreodata.
GJ436B, PLANETA CU `GHEATA CALDA`
Observatorul spatial elvetian OFXB a confirmat descoperirea unei exoplanete, situata la 30 de ani-lumina de Terra, compusa in principal din "gheata calda" ultracomprimata, stare fizica inexistenta pe Pamant.
TRATAMENT ANTI-CANCER CU AJUTORUL NANOTEHNOLOGIEI
Cercetatorii europeni au creat un sistem prin care medicamentele sunt trimise direct la celulele canceroase si nu mai ataca tesuturile sanatoase. Tratamentul tintit al cancerului este posibil datorita nanotehnologiei.
DESCOPERIRE: GAURA NEAGRA CU MASA DE 100 DE MILIOANE DE ORI MAI MARE DECAT A SOARELUI
Astronomii de la NASA au descoperit, cu ajutorul telescopului Spitzer, o noua gaura neagra situata la o distanta de 50 de milioane de ani lumina fata de Pamant, in centrul galaxiei NGC 1097 si inconjurata de o centura de formatiuni stelare.
COPIII PANA LA 4 LUNI POT DIFERENTIA LIMBILE STRAINE
Începând de la patru luni, copiii sunt în masura sa distinga o schimbare a limbii observând expresiile de pe chipul celui care le vorbeste...


  • toamna
  • problema
  • peisaj
  • Balena albastra
  • Celule sanguine
  • cu calutzul:D
  • lampioane chinezesti la inceput de An Nou Chinezesc
  • CUTREMUR PERU
  • MARSNLEO
  • eu