SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

SOLSTITIUL DE IARNASolstitiul de iarna a avut loc la ora 8 si 8 minute. Solstitiu înseamna "soare nemiscat". În emisfera nordica, in care se afla si Romania, 22 decembrie este prima zi de iarna astronomica - cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului. De la aceasta data, ziua începe sa creasca iar noaptea se scurteaza.


Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reîntoarcerea soarelui (solstitiu) a fost gasita în antichitate, în Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa îmblânzeasca monstrii haosului pentru înca un an.


Potrivit cercetatorilor, pietrele de la Stonehenge dateaza, cu aproximatie, din 2050 î.Hr. si se presupune ca au fost astfel pozitionate încât lumina soarelui la apus la data solstitiului de iarna sa cada într-un fel anume.ScienceLine.ro - decembrie 2007

Alte articole

BAZA UMANA PERMANENTA PE LUNA
Agentia spatiala americana NASA a anuntat nu demult planurile de a înfiinta o baza umana permanenta pe Luna în urmatoarele doua decenii. Planurile, mai mult decât îndraznete, au atras atentia multor oameni. Nu toti sunt însa entuziasmati de aceasta propunere.
SONDA SPATIALA JAPONEZA KAGUYA S-A PLASAT CU SUCCES PE ORBITA LUNII
Sonda spatiala japoneza Kaguya s-a plasat cu succes pe orbita Lunii, pe care o va explora timp de un an, a anuntat Agentia Japoneza de Explorare Spatiala (JAXA)
ECLIPSA PARTIALA DE LUNA VIZIBILA DIN ROMANIA
In seara de 7 septembrie, intre orele 19:42 si 22:00 va avea loc o eclipsa partiala de Luna vizibila din Romania. Luna va trece prin penumbra si umbra Pamantului.
Calatorie pe Saturn - VIDEO
Stephen Van Vuuren, un expert in efecte speciale si cinematograf, a reusit sa realizeze un film spectaculos despre o calatoria virtuala pe Saturn
Naveta spatiala Discovery la ultima aterizare pe Statia Spatiala Internationala inainte de `pensionare`
Naveta spatiala Discovery a aterizat sambata 26 februariei 2011, la ora 19.14 GMT, pe Statia Spatiala Internationala (ISS) in ultima misiune inainte de `pensionare`, avand la bord sase astronauti.


  • Lup si vanator in Rusia
  • amurg
  • Coco Taxi
  • Liliecii de fructe
  • Pinguin
  • NASA Valentine`s Day Comet
  • locul frumos
  • CATASTROFA ECOLOGICA MAREA NEAGRA
  • Sistemul Solar in care este si Pamantul - imagine intreaga
  • Barracuda