SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

SOLSTITIUL DE IARNASolstitiul de iarna a avut loc la ora 8 si 8 minute. Solstitiu înseamna "soare nemiscat". În emisfera nordica, in care se afla si Romania, 22 decembrie este prima zi de iarna astronomica - cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului. De la aceasta data, ziua începe sa creasca iar noaptea se scurteaza.


Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reîntoarcerea soarelui (solstitiu) a fost gasita în antichitate, în Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa îmblânzeasca monstrii haosului pentru înca un an.


Potrivit cercetatorilor, pietrele de la Stonehenge dateaza, cu aproximatie, din 2050 î.Hr. si se presupune ca au fost astfel pozitionate încât lumina soarelui la apus la data solstitiului de iarna sa cada într-un fel anume.ScienceLine.ro - decembrie 2007

Alte articole

55 CANCRI, STEAUA CU 5 PLANETE
55 Cancri este o stea situata la 41 de ani-lumina de sistemul nostru solar în constelatia Racului a Caii Lactee.
JUPITER, CEA MAI MARE PLANETA A SISTEMULUI NOSTRU SOLAR, VAZUTA ALTFEL
Agentia Spatiala Nord-Americana a prezentat imagini spectaculoase ale planetei Jupiter, transmise de modulul New Horizon.
Exoplaneta cu cel mai lung an: 704 de zile pamantene
Astronomii au descoperit o exoplaneta care are cel mai lung an dintre toate exo-planetele descoperite pana in prezent. Kepler-421b isi inconjoara steaua in 704 de zile pamantene. Prin comparatie, Marte face o revolutie in jurul Soarelui odata la 780 de zile. Multe dintre cele peste 1.800 de exo-planete descoperite pana in prezent sunt mult prea apropiate de steaua lor si au perioade de revolutie mult mai scurte.
CAPSULA SOYUZ A ATERIZAT CU PROBLEME
O eroare de calcul a facut ca traiectoria de intrare în atmosfera a capsulei Soyuz, la revenirea de pe Statia Spatiala Internationala, sa fie mai abrupta decât era normal, iar cei trei astronauti au îndurat câteva minute de zgâltâieli si acceleratii la limita de rezistenta a corpului uman.
NASA PROIECTEAZA COSTUME SPATIALE IN PAS CU MODA
NASA finanteaza o serie de cercetatori pentru a realiza un costum spatial pentru astronauti, care sa fie mulat pe corpul acestora. NASA doreste sa înlocuiasca astfel "voluminosul" look al astronautilor, care echipati arata exact ca rotunda mascota Michelin


  • DRACO
  • Ingeras
  • alpi
  • Bora Bora
  • pofta buna!
  • peisaj
  • mandrilul
  • The harlequin tuskfish
  • rasaritul din gradina mea
  • abstract