SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

SOLSTITIUL DE IARNASolstitiul de iarna a avut loc la ora 8 si 8 minute. Solstitiu înseamna "soare nemiscat". În emisfera nordica, in care se afla si Romania, 22 decembrie este prima zi de iarna astronomica - cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului. De la aceasta data, ziua începe sa creasca iar noaptea se scurteaza.


Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reîntoarcerea soarelui (solstitiu) a fost gasita în antichitate, în Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa îmblânzeasca monstrii haosului pentru înca un an.


Potrivit cercetatorilor, pietrele de la Stonehenge dateaza, cu aproximatie, din 2050 î.Hr. si se presupune ca au fost astfel pozitionate încât lumina soarelui la apus la data solstitiului de iarna sa cada într-un fel anume.ScienceLine.ro - decembrie 2007

Alte articole

EDWARD LORENZ. MOARTEA UNUI CERCETATOR
Cercetatorul american Edward Lorenz, supranumit parintele teoriei haosului si a efectului fluturelui, a murit la 17 aprilie 2008, la vârsta de 90 de ani, în locuinta sa din Cambridge, Massachusetts, dupa lupta cu cancerul.
PRIMA IMAGINE A UNEI PLANETE DIN AFARA SISTEMULUI NOSTRU SOLAR CARE ORBITEAZA IN JURUL UNUI SOARE
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Toronto, Canada au reusit sa surprinda prima imagine a unei planete din afara sistemului nostru solar, orbitând în jurul unui soare asemanator cu al nostru.
PESTE UN MILION DE ANI NU VOM MAI AVEA UN SOARE CI TREI!
Reteaua SMA (Submillimeter Array) de la Centul Smithsonian pentru Astrofizica - Harvard, a permis cercetatorilor sa dovedeasca pentru intaia oara existenta unui camp magnetic sub forma de nisipelnita intr-o regiune in care se formeaza stele. Acest fenomen a fost prezis cu mult timp in urma intr-una dintre cele mai controversate teorii.
NASA A PRELUNGIT CU DOUA ZILE MISIUNEA NAVETEI ATLANTIS
NASA a prelungit cu doua zile misiunea navetei Atlantis si a dispus o a patra iesire in spatiu a astronautilor aflati la bord, in scopul de a remedia spartura din scutul termic al vehiculului.
COROT-EXO-7B, CEA MAI MICA PLANETA DIN AFARA SISTEMULUI SOLAR
Astronomii de la Agentia Europeana Spatiala au descoperit, cu ajutorul telescopul Corot, cea mai mica planeta din afara sistemului nostru solar.
Get Adobe Flash player


  • Ghețarul de la Scărișoara
  • Iisus
  • Etnia Uros de langa Lacul Titicaca
  • Misulica
  • picnik
  • Valul dintre Arizonasi Utah
  • Cool girls
  • În Cheile Turzii
  • parare
  • Sistemul Solar in care este si Pamantul - imagine intreaga