SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

SOLSTITIUL DE IARNASolstitiul de iarna a avut loc la ora 8 si 8 minute. Solstitiu înseamna "soare nemiscat". În emisfera nordica, in care se afla si Romania, 22 decembrie este prima zi de iarna astronomica - cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului. De la aceasta data, ziua începe sa creasca iar noaptea se scurteaza.


Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reîntoarcerea soarelui (solstitiu) a fost gasita în antichitate, în Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa îmblânzeasca monstrii haosului pentru înca un an.


Potrivit cercetatorilor, pietrele de la Stonehenge dateaza, cu aproximatie, din 2050 î.Hr. si se presupune ca au fost astfel pozitionate încât lumina soarelui la apus la data solstitiului de iarna sa cada într-un fel anume.ScienceLine.ro - decembrie 2007

Alte articole

GOOGLE LUNAR X PRIZE
GOOGLE LUNAR X PRIZE este o competitie internationala patronata de Google avand ca scop construirea unui robot spatial ce va cerceta Luna cu intentia de a gasi solutii pentru surse de energie solara.
MODULUL HARMONY ESTE PE STATIA SPATIALA INTERNATIONALA
Modulul Harmony a fost atasat la Statia Spatiala Internationala de catre astronautii de pe naveta Discovery.
DESCOPERIRE ASTRONOMICA: CEA MAI MARE STRUCTURA DE MATERIE NEAGRA
Cercetatorii de la Institutul national de stiinte ale universului (INSU) au afirmat intr-un studiu publicat de revista americana Astronomy and Astrophysics ca au descoperit, cu ajutorul imaginilor realizate de telescopul Canada-France-Hawai (CFHT), cea mai mare structura de materie neagra .
A PATRA SI ULTIMA IESIRE IN SPATIU PENTRU ECHIPAJUL DE PE ATLANTIS
Echipajul de pe naveta spatiala Atlantis a efectuat cea de-a patra si ultima iesire în spatiu înainte de a-si finaliza misiunea pe Statia Spatiala Internationala. La noapte, o ceremonie de ramas bun va avea loc pe Statia Spatiala, dupa care naveta se va decupla de la avanpostul spatial si îsi va începe drumul spre casa.
GJ436B, PLANETA CU `GHEATA CALDA`
Observatorul spatial elvetian OFXB a confirmat descoperirea unei exoplanete, situata la 30 de ani-lumina de Terra, compusa in principal din "gheata calda" ultracomprimata, stare fizica inexistenta pe Pamant.
Get Adobe Flash player


  • toamna
  • Coco Taxi
  • Peștera Urșilor
  • Minunile naturii
  • flori
  • peisaj
  • Curcubeu
  • The harlequin tuskfish
  • Porcusorul campion
  • vietnam altfel