SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

SOLSTITIUL DE IARNA, 22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTA ZI A ANULUI

SOLSTITIUL DE IARNASolstitiul de iarna a avut loc la ora 8 si 8 minute. Solstitiu înseamna "soare nemiscat". În emisfera nordica, in care se afla si Romania, 22 decembrie este prima zi de iarna astronomica - cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului. De la aceasta data, ziua începe sa creasca iar noaptea se scurteaza.


Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reîntoarcerea soarelui (solstitiu) a fost gasita în antichitate, în Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa îmblânzeasca monstrii haosului pentru înca un an.


Potrivit cercetatorilor, pietrele de la Stonehenge dateaza, cu aproximatie, din 2050 î.Hr. si se presupune ca au fost astfel pozitionate încât lumina soarelui la apus la data solstitiului de iarna sa cada într-un fel anume.ScienceLine.ro - decembrie 2007

Alte articole

LYNX, A DOUA NAVETA PENTRU TURISM SPATIAL
Compania americana Xcor a creat o noua naveta care va putea transporta oameni în spatiu. Naveta se va numi Lynx si va putea face zboruri la altitudini de peste 60 de kilometri deasupra Pamantului.
OAMENII CONSUMA LAPTE DE 9000 DE ANI
Arheologii de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au examinat peste 2.200 de obiecte din lut din Orientul Apropiat si Balcani si au ajuns la concluzia ca laptele era consumat si conservat în aceste regiuni cu peste 6.500 de ani înaintea erei noastre.
`ACROSS THE UNIVERSE`, PIESA BEATLES, PRIMUL CANTEC DIFUZAT IN SPATIU
Cu ocazia implinirii a 50 de ani de la infiintare Agentia Spatiala Americana (NASA) piesa formatiei Beatles, "Across the Universe", va deveni primul cântec difuzat în spatiu luni, 4 februarie, la ora 00.00 GMT.
Soluri ca pe Terra pe Marte. Pamant fosilizat din interiorul unui crater de impact sugereaza viata microbiana
Pamantul dintr-un crater ce dateaza de acum 3,7 milioane de ani prezinta evidenta ca Marte a fost candva mult mai calda si mai umeda, precizeaza un geolog, bazandu-se pe imaginile si informatiile capturate de roverul Curiosity.
TITAN, CEL MAI MARE SATELIT AL PLANETEI SATURN, LOVIT DE PLOI CU METAN
Un nou studiu despre Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, demonstreaza ca pe suprafata acestui corp ceresc ploua constant cu metan. Aceasta ploaie cu metan inconjoara satelitul intr-un mod foarte asemanator cu modul in care atmosfera inconjoara Terra


  • beetle
  • pisicutza mea cu puisori
  • Triangulum
  • Almiqui
  • Sarmizegetusa Regia
  • Barracuda
  • Ordinul de Merit
  • Drum catre infinit ....
  • mana mea
  • Lacul Negru